Deze winter werd er door een ambulancebroeder op gewezen, dat de hartstichting een nieuw initiatief heeft opgezet. Ook waren er al (enkele) geluiden uit de vereniging van leden om dit onder de aandacht te brengen. Vandaar deze korte update over het burgerhulpverlener-project.

 

Het doel van het burgerhulpverlener-project is om nog snellere reactietijden bij een hartstilstand te realiseren, dan nu het geval is. Zoals we allemaal weten zijn de eerste zes minuten bij een hartstilstand belangrijk. Een omwonende kan in de regel eerder ter plaatse zijn bij een hartstilstand dan de ambulance. Dat is dan ook de essentie van het burgerhulpverlenerproject. Door omwonenden, die kunnen reanimeren, te alarmeren, kan het reanimatieproces sneller opgestart worden.

Voor u betekent dit, dat u een oproep krijgt indien er een melding van een hartstilstand bij u in de buurt is. U wordt dan verzocht naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren, of om een AED te brengen. Als u zich aanmeldt, bent u overigens niks verplicht.

Mocht u geïnteresseerd zijn om burgerhulpverlener te worden, dan kunt u zich aanmelden bij de hartstichting. De enige eis waaraan u moet voldoen, is dat u weet hoe te reanimeren. Voor verdere informatie kunt u het e.e.a. lezen op de website van de hartstichting.